Als ouder wil je je baby helpen bij het ontwikkelen van zijn of haar zintuigen en motoriek. Dit kan je doen door middel van interessant en uitdagend speelgoed. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden van baby speelgoed dat de ontwikkeling van de zintuigen en motoriek stimuleert.

 

Speelgoed met verschillende texturen

Baby’s vinden het leuk om verschillende texturen te verkennen. Speelgoed met verschillende texturen kan daarom bijdragen aan de ontwikkeling van de tastzin. Een voorbeeld hiervan is een zachte knuffel met verschillende texturen op de poten, buik en oren. Dit kan je baby stimuleren om te voelen en te ontdekken.

 

Speelgoed dat geluid maakt

Speelgoed dat geluid maakt, kan de aandacht van je baby trekken en hem of haar stimuleren om te reageren. Een rammelaar is hier een goed voorbeeld van. Door te schudden met de rammelaar, maakt deze geluid en wordt de baby uitgedaagd om te ontdekken wat er gebeurt als hij of zij het speelgoed beweegt.

 

Speelgoed dat beweegt

Speelgoed dat beweegt kan je baby helpen bij het ontwikkelen van zijn of haar hand-oog coördinatie. Een mobiel boven de wieg is een goed voorbeeld van speelgoed dat beweegt. Door te kijken naar de bewegingen van de mobiel, kan je baby zijn of haar ogen trainen om te focussen en te volgen.

 

Speelgoed om te bijten

Wanneer je baby tandjes krijgt, kan hij of zij behoefte hebben om ergens op te bijten. Speelgoed om te bijten kan dan uitkomst bieden. Een bijtring is hier een voorbeeld van. Deze kan de pijn van doorkomende tandjes verlichten en tegelijkertijd de mond- en kaakspieren van je baby trainen.

 

Speelgoed om te stapelen

Speelgoed om te stapelen kan bijdragen aan de ontwikkeling van de fijne motoriek van je baby. Een stapeltoren is hier een voorbeeld van. Door de blokken op elkaar te stapelen, moet je baby precies en gericht bewegen met zijn of haar handen. Daarnaast wordt de hand-oog coördinatie ook gestimuleerd.

 

Speelgoed om te duwen en te trekken

Speelgoed om te duwen en te trekken kan bijdragen aan de ontwikkeling van de grove motoriek van je baby. Een loopwagen is hier een voorbeeld van. Door de loopwagen voort te duwen of te trekken, traint je baby zijn of haar beenspieren en ontwikkelt hij of zij de balans en stabiliteit.

 

Speelgoed om te ontdekken

Speelgoed dat je baby uitdaagt om te ontdekken, kan bijdragen aan de ontwikkeling van de cognitieve vaardigheden. Een speelkleed met verschillendevormen, kleuren en patronen is hier een voorbeeld van. Je baby kan op het kleed liggen en de verschillende vormen en kleuren bestuderen en ontdekken. Door dit te doen, wordt de visuele en cognitieve ontwikkeling van je baby gestimuleerd.

 

Speelgoed om te bouwen

Speelgoed om te bouwen kan bijdragen aan de ontwikkeling van de creativiteit en probleemoplossende vaardigheden van je baby. Blokken zijn hier een goed voorbeeld van. Door de blokken op verschillende manieren te stapelen en te bouwen, leert je baby om te denken in mogelijkheden en oplossingen.

 

Speelgoed om te spiegelen

Speelgoed om te spiegelen kan bijdragen aan de ontwikkeling van het zelfbewustzijn van je baby. Een spiegel is hier een voorbeeld van. Je baby kan in de spiegel kijken en ontdekken dat hij of zij een eigen lichaam heeft en hoe het eruit ziet. Dit kan bijdragen aan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.

 

Er zijn verschillende soorten baby speelgoed die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de zintuigen en motoriek van je baby. Door je baby uit te dagen met interessant en uitdagend speelgoed, kan hij of zij op een leuke en speelse manier leren en groeien. Het is belangrijk om te kijken naar de leeftijd en ontwikkelingsfase van je baby bij het kiezen van geschikt speelgoed. Het is ook goed om te variëren in het speelgoed dat je aanbiedt, zodat je baby steeds nieuwe dingen kan ontdekken en uitgedaagd blijft.

 

Bronnen:

https://www.kinderwensbegeleiding.nl/

https://www.tinezrootsclub.nl/