Naar inhoud
Sunset nieuwsbrief.jpg

Sunset

Laszlo Nemes, Hon, 2018, 142’

1913, Boedapest. Irisz Leiter arriveert in de Hongaarse hoofdstad nadat ze haar jeugd in een opvanghuis doorbracht. Ze hoopt op een baan bij een legendarische hoedenwinkel, vroeger eigendom van haar ouders. Irisz wordt door de nieuwe eigenaar afgewezen voor de job, maar besluit toch even langer in Boedapest te blijven. Zo vangt ze het gerucht op dat een tot dusver onbekende broer van haar nog in leven zou zijn. Op zoek naar antwoorden over haar familie komen donkere geheimen naar boven.

De Hongaarse regisseur Laszlo Nemes debuteerde vier jaar geleden met het verpletterende Holocaustdrama ‘Son of Saul’. In Sunset hanteert hij een zelfde, claustrofobische regie: vanaf de eerste seconde zit de camera vlak op de huid van het hoofdpersonage om haar voor de rest van de film niet meer los te laten.

“(…) met zijn vernieuwende immersieve filmstijl en haarfijne observaties van menselijk gedrag in een grotere historische context bewijst Nemes zelfs met een minder ‘spectaculaire’ film een van de belangrijkste filmstemmen te zijn van deze tijd.” (NRC Handelsblad)

Met: Juli Jakab, Vlad Ivanov, Evelin Dobos