Naar inhoud

The Favourite

The Favourite
Yorgos Lanthimos, IRL/VK, 2018, 119’

Engeland, 18de eeuw. Koningin Anne zit op de troon terwijl het land in oorlog is met Frankrijk. Omdat the Queen gezondheidsproblemen heeft, laat ze haar zaken behartigen door een van haar hofdames, Lady Sarah. Wanneer de jonge Abigail aan het hof komt, verandert alles. Beide dames strijden om de gunst van de koningin. En aangezien er maar één het lievelingetje kan zijn, halen ze alles uit de kast om hun slag thuis te halen.

The Favourite dient zich aan als een kostuumdrama, maar regisseur Lanthimos (zie ook ‘The Lobster’) zou zichzelf niet zijn mocht hij niet met de grove borstel door het genre gaan. Meer dan een historisch relaas is deze film een gitzwarte en geflipte kijk op de menselijke aard. De acteerprestaties van hoofdrolspeelsters Emma Stone, Rachel Weisz en vooral Olivia Colman als de ziekelijke Queen Anne zijn om duimen en vingers van af te likken.

 

“Met een brute klap slaat de Griekse regisseur het stof van een genre dat de kijker anders weleens in slaap durft te wiegen.” (De Morgen)

 

Met: Emma Stone, Rachel Weisz, Olivia Colman

Verwante voorstellingen