Naar inhoud

Breinstof

Deze voorstelling is geannuleerd

4 lessen
maandag namiddag 

Breinstof, of hoe onze hersenen ons gedrag sturen.
Onze hersenen zijn er om ons door het leven te leiden en om ons lichaam behoorlijk te laten functioneren. De verschillende onderdelen zijn misschien door toeval ontstaan, maar de functies die ze vervullen zijn geen toeval. Ze hebben een duidelijke rol gekregen om ons te helpen overleven. Vroegere wezens slaagden erin te overleven zonder een bewustzijn. Wij hebben er een bewustzijn bij gekregen, maar in welke mate heeft dat ons voordelen opgeleverd?
We denken dat we rationele wezens zijn, maar dikwijls klungelen we er maar wat op los. We hebben weinig gevoel voor statistiek en laten ons beïnvloeden door verdoken stimulansen. We hebben het moeilijk onze toekomst zelf te bepalen, want waarom blijven anders armoede, oorlogen en financiële crisissen bestaan? Waarom evolueert de ene persoon naar een zorgeloos leven en belanden anderen in de misdaad?
Maar ons brein takelt af als we ouder worden. Tot dusver zijn er nog geen medicijnen ontwikkeld om dat proces om te keren, maar we kunnen wel door goede levensgewoonten die aftakeling uitstellen.
In de lessen word je meegenomen op een tocht waarbij wordt nagegaan hoe de hersenen ons gedrag sturen. De aandacht gaat dit jaar in het bijzonder naar de ziekte van Alzheimer en de vraag of artificiële intelligentie een bedreiging wordt.