België is een land vol tradities en feesten. Of je nu houdt van carnavals, vuurwerk of lekker eten en drinken, er is voor iedereen wel een feest te vinden. Hieronder staan enkele van de leukste feesten in België die je zeker eens moet bezoeken.

 

Carnaval van Binche

Het Carnaval van Binche, gelegen in de provincie Henegouwen, is een van de bekendste en meest traditionele carnavals ter wereld. De festiviteiten beginnen al in januari met de “Laetare” zondag, waarop de stad wordt opgesierd door kleurrijke decoraties. Maar de hoogtepunten van het Carnaval vinden plaats op de drie dagen voor Aswoensdag. Tijdens deze dagen veranderen de straten van Binche in een waar spektakel met talloze carnavalsgroepen en de beroemde Gilles, mannen gekleed in felrode kostuums met maskers en hoeden. Zij dragen manden met sinaasappels die ze naar het publiek gooien terwijl ze dansen en trommelen. Het Carnaval van Binche is een echte belevenis en een unieke traditie die je niet mag missen.

 

Ommegang van Brussel

De Ommegang van Brussel is een processie die teruggaat tot de middeleeuwen en die sindsdien is uitgegroeid tot een grootse show. Het vindt jaarlijks plaats op de eerste donderdag van juli en bestaat uit een stoet van meer dan 1.400 deelnemers, waaronder ridders, jonkvrouwen, muzikanten en dansers. De processie herdenkt de blijde intrede van Keizer Karel V in Brussel in 1549 en trekt door de straten van de stad. Het hoogtepunt van de Ommegang is het moment waarop het reuzenpaar Goliath en zijn vrouw Jeanneke worden rondgedragen. Dit is een indrukwekkend spektakel dat je niet mag missen als je in Brussel bent.

 

Gentse Feesten

De Gentse Feesten zijn een jaarlijks terugkerend evenement in de stad Gent dat tien dagen duurt en meestal plaatsvindt in juli. Het evenement is een van de grootste culturele festivals van Europa met meer dan 1,5 miljoen bezoekers. Tijdens de Gentse Feesten zijn er honderden optredens, verspreid over verschillende podia in de stad. Er zijn optredens van bekende artiesten, maar ook van onbekende muzikanten, straattheater en stand-up comedy. Naast de optredens zijn er ook tal van andere activiteiten, zoals tentoonstellingen, rommelmarkten en kinderanimatie. De Gentse Feesten zijn een echte belevenis en een aanrader voor iedereen die van gezelligheid en cultuur houdt.

 

Zomerfestivals

België heeft een uitgebreid aanbod aan zomerfestivals, van rock- en popfestivals tot elektronische muziekfestivals. Het bekendste festivalis wellicht Tomorrowland, dat plaatsvindt in Boom en bekend staat als een van de grootste elektronische muziekfestivals ter wereld. Maar er zijn ook tal van andere zomerfestivals die zeker een bezoekje waard zijn. Zo is er Rock Werchter, dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt met optredens van grote namen als Pearl Jam, Arctic Monkeys en Muse. Pukkelpop is een ander populair festival dat elk jaar in Hasselt plaatsvindt en bekend staat om zijn eclectische line-up en sfeervolle camping. Ook Dour, Graspop en Couleur Café zijn populaire zomerfestivals die elk jaar duizenden bezoekers trekken.

 

Vuurwerkfestivals

België staat bekend om zijn spectaculaire vuurwerkfestivals die elk jaar plaatsvinden in verschillende steden en gemeenten. Zo is er het Internationaal Vuurwerkfestival van Knokke-Heist, dat elk jaar in augustus plaatsvindt en waar vuurwerkteams uit verschillende landen strijden om de titel van beste vuurwerkshow. Ook Oostende, Brussel en Antwerpen hebben hun eigen vuurwerkfestivals, die elk jaar weer duizenden bezoekers trekken. Het vuurwerk tijdens deze festivals is van wereldklasse en een ware traktatie voor het oog.

 

Kerstmarkten

In de wintermaanden verandert België in een magisch kerstlandschap met tal van sfeervolle kerstmarkten. Een van de bekendste kerstmarkten is die van Brugge, waar je kunt genieten van de geur van glühwein, gepofte kastanjes en andere lekkernijen. Ook in Brussel, Gent en Antwerpen zijn er gezellige kerstmarkten met kraampjes vol lekkernijen, kerstcadeaus en andere feestelijke artikelen. De kerstmarkten zijn bovendien vaak versierd met prachtige lichtjes en versieringen, wat het geheel nog magischer maakt.

 

België is een land vol tradities en feesten, die elk jaar weer duizenden bezoekers trekken. Of je nu houdt van carnavals, vuurwerk, zomerfestivals of gezellige kerstmarkten, er is voor ieder wat wils. Het Carnaval van Binche, de Ommegang van Brussel, de Gentse Feesten, de zomerfestivals, vuurwerkfestivals en de kerstmarkten zijn slechts enkele voorbeelden van de vele feesten die België rijk is. Deze feesten zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken en zullen je zeker bijblijven als onvergetelijke ervaringen.

 

Bronnen:

https://bodanidance.nl/

https://www.myrakel.be/