Naar inhoud

Tractor Kerstrun van Landelijke Gilde Mol-Millegem wint Molse Cultuurprijs 2019

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 25 februari 2020

De Tractor Kerstrun van de Landelijke Gilde Mol-Millegem wint de Molse Cultuurprijs 2019 ter waarde van 500 euro. De Cultuurraad en het gemeentebestuur overhandigden de prijs tijdens de uitreiking die plaatsvond op 21 februari in Zaal ’t Getouw. Zowel activiteiten die in onze gemeente plaatsvonden als personen of groepen die op cultureel vlak iets bijzonders presteerden tussen 1 januari en 31 december 2019, kwamen in aanmerking voor de prijs. De Culturele carrièreprijs ging naar Frans Van Deursen van M.I.N. Mol.

De 2e plaats van de Molse Cultuurprijs 2019 ging naar ‘Zigeunerfjeste IV’ van vzw Den Trekhaak. De top 3 werd vervolledigd door ‘Opzoekingen en geschiedenis van WO II in Mol en de onmiddellijke omgeving’ van Dries Majewski en Gil Geerings

1. Tractor Kerstrun – Landelijke Gilde Mol-Millegem

Op 28 december werd voor het eerst in Mol de Tractor Kerstrun georganiseerd. Een 40-tal feestelijk versierde en verlichte tractoren reden een parcours van bijna 40 km door Millegem, Centrum, Ginderbuiten, Sluis, Achterbos en Ezaart. De stoet passeerde ook langs de verschillende woonzorgcentra en andere zorginstellingen. De deelnemende landbouwers maakten er echt werk van. De duizenden toeschouwers konden het spektakel enorm smaken.

2. Zigeunerfjeste IV – vzw Den Trekhaak

De vierde editie van de ‘Zigeunerfjeste’ was weer een absoluut schot in de roos! Nadat op 18 juli de inwoners van Den Brand met hun kleurrijk zomerfeest officieus het startschot gaven voor deze wervelende happening, brak de feestvreugde echt los op vrijdagavond. Authentieke woonwagens in de mix met originele tractoren en glimmende old-timers als decor voor een heus volksfestijn!

3. Dries Majewski en Gil Geerings - Opzoekingen en geschiedenis van WOII in Mol en de onmiddellijke omgeving

 

Dries Majewski en Gil Geerings zijn twee jonge mannen die enorm veel opzoekwerk deden rond de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in en rond Mol. Zij organiseerden rondleidingen rond de Molse kanalen die in die oorlog een rol speelden en schreven enkele boeken over het onderwerp. Verder zijn zij de stuwende krachten achter van Battle of the Locks en zetten zij zich voluit in om de geschiedenis van de oorlog niet te vergeten.

> Uitreiking Culturele carrièreprijs

Deze prijs gaat naar een persoon of groep die zich gedurende een langere periode uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel vlak in of voor Mol. De prijs beloont een mooie culturele carrière in de schijnwerpers of achter de schermen op vlak van kunsten, erfgoed, toerisme of op socio-cultureel vlak.

1. Frans Van Deursen

Frans van Deursen begon in 1983 met Actie MIN (mensen in nood) om mensen te helpen die, meestal buiten de eigen schuld, in de spiraal van armoede zijn geraakt en, vaak machteloos en ontmoedigd, worstelen om er uit te geraken. Hij wist steeds vrijwilligers te bezielen die samen met hem, met een groot hart, een stukje weg met de armen meegingen en luisterend / bemoedigend samen met hen oplossingen zochten om uit de armoede te geraken. Er is ondertussen een hele weg afgelegd en de werking breidde zich geleidelijk aan uit tot het grondgebied van de gemeenten Balen, Dessel en Retie.

Na 36 jaar is Frans van Deursen als 92 jarige nog steeds actief als erevoorzitter en bestuurslid van de nieuwe vzw M.I.N. Mol.

2. Mil Kinnaer

Mil Kinnaer startte 25 jaar geleden met het festival Pennenzakkenrock. Het groeide snel uit tot het grootste kindermuziekfestival ter wereld, alle copycats ten spijt. Met een dergelijk idee starten en het dan ook een kwarteeuw jong en levendig houden, is een ongelooflijke verdienste. Daarnaast is Mil ook al net zo lang erg actief en erg bescheiden intensief betrokken bij allerhande manifestaties. Niet te vergeten schreef hij ook jarenlang als gedreven correspondent voor de regionale bladzijden van nationale kranten.

3. Fernand Van Gompel

Fernand was 41 jaar geleden medeoprichter en bezieler van het Jakob Smitsmuseum. Gedurende al die tijd was hij zeer actief en bepalend voor hoe het museum nu geworden is. Hij schreef ook (mee aan) boeken over de geschiedenis van Mol, Jakob Smits en het museum. Hij is geboren en getogen in Mol en zijn hele leven heeft in het teken van kunst en cultuur gestaan. Ook als geëngageerd leraar overigens. Fernand is tevens al jaren vast medewerker van 'Molse Tijdingen'.

Meer info: Cultuurcentrum ’t Getouw, 014 33 09 00, cultuurbalie@gemeentemol.be