Mode is een wereld die voortdurend in beweging is. Elk seizoen worden er nieuwe trends gepresenteerd, waarbij sommige trends snel weer verdwijnen en andere blijven hangen. De laatste tijd zien we echter een aantal nieuwe ontwikkelingen in de modewereld die een frisse wind door de industrie blazen. In dit artikel bespreken we de laatste nieuwe mode, met een focus op duurzaamheid, inclusiviteit en comfort.

 

Duurzaamheid in de mode-industrie

Een van de belangrijkste ontwikkelingen in de modewereld is de opkomst van duurzaamheid. Steeds meer merken richten zich op duurzaamheid en proberen hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit gebeurt onder andere door het gebruik van gerecyclede materialen, het verminderen van afval en het verminderen van water- en energieverbruik. Ook wordt er gekeken naar eerlijke arbeidsomstandigheden voor de werknemers in de productieketen.

 

Veel grote modehuizen hebben de laatste jaren dan ook aangekondigd dat ze zich inzetten voor duurzaamheid. Zo heeft Gucci aangekondigd dat ze vanaf 2022 alleen nog maar duurzame materialen gaan gebruiken en hebben Chanel en Burberry beloofd om hun CO2-uitstoot tegen 2030 met de helft te verminderen. Ook kleine merken en start-ups richten zich op duurzaamheid. Zo zijn er merken die zich richten op het maken van kleding van gerecyclede materialen en zijn er merken die zich richten op het verminderen van afval in de productieketen.

 

Inclusiviteit in de modewereld

Een andere belangrijke ontwikkeling in de modewereld is de focus op inclusiviteit. Er is steeds meer aandacht voor diversiteit en het creëren van mode die voor iedereen toegankelijk is, ongeacht lichaamsvorm, geslacht, etniciteit of leeftijd. Dit betekent onder andere dat er meer maten beschikbaar zijn, ook voor mensen met een grotere maat, en dat er meer genderneutrale kleding wordt geproduceerd.

 

Verschillende merken hebben zich de laatste tijd uitgesproken voor inclusiviteit. Zo heeft Nike bijvoorbeeld een plus-size lijn geïntroduceerd en heeft Tommy Hilfiger modellen met een beperking op de catwalk laten lopen. Ook zijn er merken die specifiek gericht zijn op inclusiviteit, zoals het Nederlandse merk Femmes du Sud, dat mode maakt voor vrouwen met een donkere huidskleur.

 

Comfort in de modewereld

Tot slot zien we dat comfort steeds belangrijker wordt in de modewereld. In een tijd waarin we veel thuiswerken en ons minder formeel kleden, is comfortabele kleding de norm geworden. Dit betekent niet dat we massaal in joggingbroeken en sweaters gaan lopen, maar wel dat er meer aandacht wordt besteed aan kleding die zowel stijlvol als comfortabel is.

 

Merken spelen hierop in door bijvoorbeeld zachte materialen te gebruiken en door kledingstukken te ontwerpen die ruim vallen en makkelijk te dragen zijn. Het Franse merk Sézane staat bekend om haar comfortabele, maar stijlvolle kledingstukken. Ook sportmerken als Adidas en Puma hebben hun assortiment uitgebreid met comfortabele streetwear die ook geschikt is voor dagelijks gebruik.

 

Naast comfortabele kledingstukken, zijn ook comfortabele schoenen populair. Sneakers blijven een belangrijk onderdeel van de modewereld en worden steeds meer gedragen onder verschillende soorten outfits. Merken als Nike, Adidas en Converse brengen steeds meer modellen uit die naast stijlvol ook comfortabel zijn. Ook zijn er merken die specifiek gericht zijn op comfortabele schoenen, zoals het Nederlandse merk Filling Pieces.

 

Trends in kleuren en patronen

Naast duurzaamheid, inclusiviteit en comfort zijn er ook trends op het gebied van kleuren en patronen. In 2021 zijn er verschillende kleuren en patronen die populair zijn. Zo is geel een populaire kleur dit seizoen, evenals pasteltinten als lila en zachtroze. Ook zien we veel patronen, zoals bloemenprints en polkadots.

 

Een andere trend die we dit seizoen veel zien is de combinatie van verschillende prints en patronen. Durf te experimenteren met verschillende prints en mix bijvoorbeeld een bloemenprint met een gestreept shirt. Ook de combinatie van verschillende kleuren is populair, zoals geel met paars of groen met roze.

 

Al met al zijn er verschillende ontwikkelingen gaande in de modewereld. Duurzaamheid, inclusiviteit en comfort zijn belangrijke thema’s die steeds meer aandacht krijgen. Daarnaast zijn er verschillende trends op het gebied van kleuren en patronen die dit seizoen populair zijn. Of je nu op zoek bent naar duurzame kleding, inclusieve mode of comfortabele outfits, er is voor ieder wat wils in de laatste nieuwe mode. Laat je inspireren en ontdek wat bij jou past!

 

Bronnen:

https://www.spywebshoposs.nl/

https://www.stapuitdematrix.nl/