Binnenkort heten we Cultuurcentrum Mol

Cultuurcentrum Mol kreeg met 54% de meeste stemmen tijdens de publieksstemming in de zoektocht naar een nieuwe naam voor ons cultuurcentrum. In totaal ontvingen we 759 stemmen. CUMO (19%) en 24CC (27%) kregen heel wat minder bijval. Op maandag 20 december bevestigde de gemeenteraad de resultaten van de publieksstemming, wat ook meteen een beslissing inhield over de nieuwe naam. De nieuwe overkoepelende naam voor het cultuurcentrum verandert niets aan de vertrouwde benamingen van Zaal ’t Getouw en Schouwburg Rex. We gebruiken de overkoepelende nieuwe naam pas vanaf de aankondiging van het nieuwe cultuurseizoen 2022 – 2023. Op dat moment lanceren we ook onze nieuwe visuele identiteit.

De publieksstemming was de laatste stap van het traject dat werd uitgestippeld om een nieuwe naam te vinden voor het cultuurcentrum. Iedereen kreeg de kans om te stemmen op een shortlist van drie namen, geselecteerd door een jury uit 142 inzendingen. De motivatie van de jury voor de shortlist lees je hieronder:

  • Cultuurcentrum Mol: Is duidelijk, onderscheidend, overkoepelend en behoeft geen verdere uitleg. De jury beschouwt cc Mol en Cultuurcentrum Mol als één voorstel. Je kan beide gebruiken, afhankelijk van de context, bijvoorbeeld in de grafische verwerking zoals een logo kan het kort, op andere plaatsen lang.
  • CUMO: Is een krachtige naam, die verder uitgewerkt kan worden in een strak logo, ligt goed in de mond en heeft daarom veel potentieel. Kan beschouwd worden als een pittige afkorting van Cultuurcentrum Mol. Dat is dan onmiddellijk voor de jury een belangrijke baseline voor deze alternatieve naam.
  • 24CC: Deze naam is grafisch duidelijk en verwijst naar de regio van Kempense gemeenten waarop het Mols cultuurcentrum zich focust. 90% van de bezoekers komt immers uit een gemeente waarvan de postcode begint met 24. Deze regio omvat naast Mol ook Balen, Dessel, Retie en Meerhout. Ook hier adviseert de jury om ‘Cultuurcentrum Mol’ als baseline te vermelden in bepaalde toepassingen (bv. logo) zodat het duidelijk is dat de naam naar een cultuurcentrum verwijst.

Waarom een nieuwe naam?

We ondervonden de laatste 10 jaar meer en meer last van spraakverwarring tussen de oorspronkelijke locatie van onze infrastructuur in ‘t Getouw en de latere toevoeging van Schouwburg Rex en RElaX als hoofdlocaties en die van het dagcursussenaanbod Pionier in de Academie voor Muziek en Woord. De verwarring bleek ook groot bij de bezoekers van het administratief centrum met dezelfde naam. Met een nieuwe overkoepelende naam voor het cultuurcentrum wil het gemeentebestuur deze onduidelijkheid grotendeels uit de wereld te helpen.

Naam ’t Getouw verdwijnt niet

De nieuwe naam wordt een overkoepelende naam voor onze verschillende locaties en werkingen. De namen van de locaties of deelwerkingen blijven behouden. 

De naam ’t Getouw zal dan ook volop blijven voortleven in Zaal ’t Getouw en Exporuimte ’t Getouw, waar tentoonstellingen plaatsvinden.

Lees hier verdere info over onze naamswijziging, inclusief het gevolgde stappenplan.

Gepubliceerd op di 21 december 2021 - 8.56 uur