• dinsdag 26 oktober 2021om20.15 uur

Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stoten er op meer dan 1 600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Opmerkelijk detail: het merendeel ervan blijkt geschilderd door een Nederlander. Geert Jan weet gedurende meer dan twintig jaar de kunstwereld op te lichten. Hij doet dit zo overtuigend dat Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschrijven bij werk dat hij maakt. “Ik ben geen oplichter, ik ben een verlichter”, zegt hij er zelf over. “Ik denk dat ik hen best wat werk uit handen heb genomen.”

Vandaag hangen er wereldwijd in musea nog steeds enkele werken waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk van de hand van Jansen komen. In de schaduw van de grote meesters, schaafde hij doorheen de jaren aan zijn ambacht. Een spellingsfout in een certificaat dat hij uitschrijft bij een werk ‘in de stijl van’ Chagall doet hem uiteindelijk de das om.

Ga kijken, want met zijn documentair videotheater weet BERLIN telkens weer de meest onwaarschijnlijke verhalen naar boven te spitten.” (De Standaard)

Meer info

https://berlinberlin.be

Op dinsdag 19 oktober is er Vervalsingen doorgelicht, een lezing die zich begeeft op de dunne grens tussen kunst en misdaad. 

Locatie

Schouwburg Rex
Smallestraat 2 , 2400 Mol